Boktips · Skriv genialt! · Skrivekurs

Hva skal vi skrive om?

Etter at boka ”Skriv genialt” kom ut i fjor har både jeg og Eldrid holdt flere skrivekurs. I møte med alt fra energiske 5.klassinger i Porsgrunn til spente 9.klassinger i Hønefoss er det ofte det samme som går igjen når vi spør dem hva de ønsker å lære av oss. Jeg pleier å starte et skrivekurs med å skrive opp noen punkter om hva elevene selv vil ha igjen for dagen.

”Vi vil bli bedre å skrive,” sier de.

Javel, tenker jeg. Bra utgangspunkt. De kunne jo ha sagt: bli bedre i grammatikk.

”Det skal vi forsøke på,” sier jeg og noterer med en sliten blå tusj.
Skrive bedre

”Hvor kan vi hente inspirasjon fra?” Spør ei jente nede med vindusplass.

Inspirasjon, skriver jeg. Nå med en friskere rød penn (som jeg glemte å dobbeltsjekke ikke var en permanent-tusj. SORRY!)

”Er det vanskelig å finne ut hva du skal skrive om,” spør jeg?

Et unisont ”JA!!” Lyder fra klassen, ikke lenger like sjenert.

Det er vel egentlig bare et enkelt svar på det første spørsmåle. (Det i blått). Du blir flinkere til å skrive når du leser mye. Det er ikke noe quick fix her. Man må opparbeide erfaring, kunnskap og gradvis bli bedre. Ingen er født ferdig utlært. Lese, skrive. Lese, skrive. Gjenta til ønsket resultat er oppnådd.

Men hvorfor er det slik at noen alltid stirrer tomt ut i luften, mens andre kaster seg over arket og skriver uten stans? At noen piner ned en setning, der andre fyller ut tre sider på fem minutter? At noen mangler totalt filter og hamrer ned hva som helst, mens andre venter på den perfekte setningen? Noen forfattere vil få deg til å tro at det er slik det henger sammen. De fleste gode setninger og ideer blir til over tid, men alt unnfanges av inspirasjon.

Den ekle følelsen av å endelig sitte ned for å skrive, for så å oppdage at hodet er tomt.

Akk …

En av øvelsene vi bruker kalles for Shiritori. Ordet er opprinnelig japansk og betyr ”enden på”. Leken er temmelig enkel og får de fleste i gang: Skriv et ord, ta siste bokstav og lag et nytt ord.

GitaR – RocK – KosT – Tenner osv.

img_1059

Det trenger ikke å være noen som helst sammenheng mellom ordene. Bare at du tar enden (siste bokstav) og lager et nytt ord med den bokstaven. Jo mindre de hører sammen jo bedre.

Historien vil ha det til at et av de fremste leketøyselskapene i Japan tok i bruk denne leken når de skulle produsere nye suksesser på markedet, og at et av produktene var en tannkost for barn formet som en gitar som spilte rock and roll i to minutter. Plutselig var det å pusse tenner ikke så kjedelig. Produktet solgte visst millioner. Et par ganger har jeg hørt om at det var slik Pokemon ble til. At man satte sammen ordene Monster og lomme. Ikke bekreftet, men hvert fall en fin historie!

På Ringerike har de for tiden en skrivekonkurranse. Oppgave er ordet forbindelsen. Ikke så lett å komme i gang her kanskje?  Vi satte derfor ordet opp på tavla:

Forbindelsen – Nisser – Riktig – Gull – Løver – Rakett – Tornado –Ond – Desperat – Trygg –

Grav – Verditransport – Telekinese – Ekte – Engel – Laminat – Tog – Grus – Soverom – Mord – Drill – Libanon – Nese – Esel – Lav – Vimsete – Erkerival – Laupskaus – Sno – orgel – Luft –

Stein – Nabo – Origami – Indianer – Rekesmørbrød – Drivaksel – Legende – Ensformig – Gru …

Listen kan bli så lang man ønsker. I dette tilfelle nærmet det seg lunsjtid. Da dukker det ofte opp flere ord som har med mat å gjøre, enn på andre tidspunkt. Det tar i hvert fall ikke lang tid før elevene plukker ord og setter dem sammen.

Nisser, gull, grus, orgel, gru, vimsete, Legende = En kort historie om nisser som bor i fjellet og hakker ut gull. En skurk bryter seg inn og stjeler orgelet (gullpipene) som gjør at nissenes eksistens står i fare. Det er nemlig orgelet som sørger for luft til de dype sjaktene i berget.

Desperat, trygg, verditransport, tog, stein, engel, Libanon = satte i gang en elev som så for seg at en verditransport som fraktet kunstgjenstander til Libanon ble plyndret. Ingen merket tyveriet, fordi vekten i vogna hadde blitt byttet ut med stein. Gjenstanden som ble stjålet? En av de første statuene av en engel i historien som sies å ha helende krefter.

Ord fremtvinger assosiasjoner. Med mange nok ord der noen nødvendigvis er sterkere enn andre, ser vi bilder i hodet og snart dukker det opp en historie. Prøv selv!

Da jeg satte meg i bilen og kjørte hjem, måtte jeg flire litt av tanken på at ordet INSPIRASJON står skrevet med permanent rød tusj på whiteboardet i klasserommet. Takk for meg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s