Kulturdepartementets fagbokpris · prisnominasjon

Nominert til Kulturdepartementets fagbokpris!

img_0004Skriv genialt! er nominert til Kulturdepartementets fagbokpris for barne- og ungdomsbøker utgitt i 2016.

Juryens begrunnelse:

Eldrid Johansen og Steffen Sørum har skrevet en fagbok for barn og unge om nettopp det å skrive. Teksten bærer preg av et nært og tett samarbeid, begge er tydelig til stede. Resultatet er både unikt og originalt. De er innom en rekke metoder man kan/må/bør ha i bakhodet hvis man ønsker å lære seg å skrive bedre. Det handler ikke bare om å ville bli forfatter, her er det råd og vink til alle som skriver. Det er lett å tenke at skriveteori kan være tungt og vanskelig tilgjengelig, men her legges den ballen død. Dette er formidlingsarbeid av ypperste slag fordi boka er muntlig og lett i stilen, den er spekket med humor og ironi, det vil si selvironi. Dette fungerer svært godt. Eksemplene i teksten er fra nyere og populær barne- og ungdomslitteratur, tekster det er sannsynlig at leserne har et forhold til. Illustrasjonene i tegneseriestil av Ingrid dos Santos understreker det muntlige og lette, med et uttrykk mange lesere vil kjenne igjen fra dagboksjangeren. Som en skikkelig fagbok har den både referanser og noteapparat, i tillegg til en grundig litteraturliste.

timthumb-phpDe andre nominerte i vår klasse er Bjørn Arild Ersland med Hvor gammel blir en tiger? og Marta Breen og Jenny Jordahl med 60 damer du skulle ha møtt.

Anne Kristin Lande ved Nasjonalbiblioteket har ledet juryens arbeid dette året. I Klassekampen tirsdag 21. februar uttalte hun at “Det var ingen enkel jobb. 2016 var et usedvanlig godt år for barne- og ungdomslitteratur.” Hun merket seg særlig sakprosaen for barn og unge og sa: “Forfatterstemmene i sakprosaen er blitt tydeligere og bedre. Sakprosabøkene når lenger ut i verden men også inn i leseren når de har en tilstedeværende forfatter.”

img_0942Da Skriv genialt! var nominert til Brageprisen i høst, var det også sammen med Hvor gammel blir en tiger? av Bjørn Arild Ersland. Han var sikkert minst like svett i håndflatene som vi var der vi satt i finstasen i Dansens Hus, rett bak Kronprinsessen da vinneren av prisen, som ikke var noen av oss, ble opplest. Den gangen var vi fire nominerte, altså hadde vi 25% sjans. Denne gangen er vi bare tre. Statistisks sett er sjansen dermed forhøyet bittelitte.

Det blir utrolig spennende om det er filosofisk undring over hvor gamle dyr kan bli, kvinnepolitiske forbilder eller skriveteori som går av med seieren tirsdag 7. mars, under stor ståhei i Nasjonalbibliotekets store auditorium.

Selvfølgelig er det en ære, og helt fantastisk å være nominert til Kulturdepartementets fagbokpris! Vi har i grunn vunnet bare ved det. Vi henter fram finstasen og drømmer om takketaler. For når man først beæres med å være i det gode selskap, ønsker man selvfølgelig å bli festens sentrum …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s