Kulturdepartementets fagbokpris · Vi vant!

Vi vant!

Det er ikke hver dag man vinner en pris, så 7. mars var en spesiell tirsdag for oss.

FullSizeRender-4
De tre nominerte bøkene i vår klasse.

Kulturdepartementets pris for beste fagbok for barn og ungdom utgitt i 2016 gikk nemlig til Skriv genialt!  Under prisutdelingen i Nasjonalbiblioteket var det stor ståhei, blomster, diplom, innledning av NBIs direktør Kristin Ørjasæter, tale fra kulturminister Linda Hofstad Helleland, nydelig musikalsk innslag av guttesopran Aksel Rykkvin og ikke minst opplesning av juryens begrunnelse av juryleder Anne Kristin Lande:

Fagbokprisen går til Eldrid Johansen og Steffen Sørum for Skriv genialt! De har skrevet en fagbok for barn og unge om nettopp det å skrive. Teksten bærer preg av et nært og tett samarbeid, begge er tydelig til stede. Resultatet er både unikt og originalt. De er innom en rekke metoder man kan/må/bør ha i bakhodet hvis man ønsker å lære seg å skrive bedre. Det handler ikke bare om å ville bli forfatter, her er det råd og vink til alle som skriver. Det er lett å tenke at skriveteori kan være tungt og vanskelig tilgjengelig, men her legges den ballen død. Dette er formidlingsarbeid av ypperste slag fordi boka er muntlig og lett i stilen, den er spekket med humor og ironi, det vil si selvironi. Dette fungerer svært godt. Eksemplene i teksten er fra nyere og populær barne- og ungdomslitteratur, tekster det er sannsynlig at leserne har et forhold til. Illustrasjonene i tegneseriestil av Ingrid dos Santos understreker det muntlige og lette, med et uttrykk mange lesere vil kjenne igjen fra dagboksjangeren. Som en skikkelig fagbok har den både referanser og noteapparat, i tillegg til en grundig litteraturliste.

17176269_10154506575876478_371325869_o

Foto: Kristin Jobraaten

Det betyr mye å få KUD-prisen. En klapp på skulderen som virkelig merkes og noen øyeblikk i rampelyset. Det faktum at Skriv genialt! gikk av med seieren i et særdeles godt bokår, gir motivasjon til å kvesse blyanten, tenke klokt og skrive mer.

Tusen takk!

timthumb.php-2
Torun Lian, Gry Moursund, Eldrid Johansen, Steffen Sørum, Øyvind Torseter, Gudrun Skretting, Bodil Engen, Anna Fiske og kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto lånt fra nettsidene til NBI.

De andre vinnerne

Litteraturprisen: Torun Lian for Alice svømmer ikke, Aschehoug forlag.

Bildebokprisen: Gry Moursund for Tre biler og en død katt, Gyldendal forlag.

Illustrasjonsprisen: Øyvind Torseter for illustrasjonene i Alice svømmer ikke av Torun Lian, Aschehoug forlag.

Debutantprisen: Gudrun Skretting for Anton og andre uhell, Aschehoug forlag.

Oversetterprisen: Bodil Engen for oversettelsen fra svensk av Jacob Wegelius Morderens ape, Cappelen Damm forlag.

Tegneserieprisen: Anna Fiske for Palle Puddel drar til New York, No Comprendo Press.

Hipp hurra, og gratulerer til alle!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s